woensdag 7 juli 2010

De pinguïn

De pinguïn heeft maar één ding in zijn kop waar hij over wil communiceren: hij heeft véél meer water nodig. Van nature zwemt hij veel meer meters dan dat hij nu kan doen. Hij laat steeds maar weer een groter wateroppervlak zien. Hij wil met kracht en snelheid kunnen zwemmen en dat kan hij nu niet. Als ik me in hem verplaats, voel ik hoe hij de mensenmassa weg wil dringen en de vrijgekomen ruimte opgevuld wil zien met water.

2 opmerkingen:

  1. Bovenstaande observatie lijkt me correct, zeker als ik heden verneem dat in dierenpark Emmen pinguins de kans waarnemen om te ontsnappen..

    Maar dit is niet voorbehouden aan pinguins natuurlijk. Ook andere dieren ontsnappen als ze de kans krijgen en geestelijk nog niet helemaal kapotgemaakt zijn. Ik noem de zeehond Hannes, de gorilla Bokito. Ook uit de Apenheul ontsnappen geregeld dieren (hoewel de afrasteringen na sluiting onder stroom staan).

    Hilvarenbeek (Beekse bergen) doodde enige jaren geleden tien ontsnapte Aziatische rode honden. En overal ter wereld worden geregeld ontsnapte tijgers doodgeschoten.

    Met andere woorden: als ze de kans krijgen - logenstraffen dierentuindieren de opvatting dat “niemand ergens zonder reden is”.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik citeer een stukje van mijn blog Praten met vrije dieren (november 2009):
    "Vrije dieren zijn puur. Ze zijn zoals ze geschapen zijn en dat is goed.
    Een te klein leefgebied, door inmenging van mensen, zorgt echter voor frustraties en dan ontstaan er botsingen tussen vrije dieren en mensen.
    Al het gedrag van vrije dieren is gebaseerd op leven en overleven.
    Ik kreeg beelden van grazende en jagende dieren, dieren die slapen en lekker rondlopen of –vliegen. Ook zag ik dieren wegrennen voor hun achtervolger; hun levenskracht zorgt ervoor dat ze de benen nemen maar als ze toch ten prooi vallen dan is het ook goed; voor hen is dit fysieke leven dan over ten gunste van het dier dat hem als voedsel nodig heeft.
    In al dit leven en overleven zit levenskracht.
    Het niet kunnen zijn wie je bent ondermijnt de levenskracht en de gezondheid.
    Dan spelen de lagere gevoelens op (kennelijk zowel bij mensen als bij huisdieren). Als het leven zich op dat niveau gaat afspelen, is het een warboel. Mensen en dieren worden beknot.
    Zijn wie je bent … een mooi streven voor alle wezens.
    De vrije dieren geven ons het voorbeeld."
    Dit wetende heeft het enige tijd geduurd voor ik het aandurfde om dierentuindieren (gevangen dieren) te spreken. Want ik was erg bang dat ze uit hun kracht gehaald zijn. Voor mezelf vind ik het belangrijk dat ik ze onbevooroordeeld benader.
    Het willen ontsnappen is denk ik een natuurlijke reactie, net zoals het een natuurlijke reactie is voor een prooidier om weg te rennen. Dat wil nog niet zeggen dat het niet klopt dat niemand ergens zonder reden is. Het geheel is zo groots en niet te overzien voor ons ...

    BeantwoordenVerwijderen